Nico Rosberg a șocat fanii din Formula 1, întreaga lume – inclusiv propria echipă – când și-a anunțat retragerea, la doar câteva zile după ce a câștigat campionatul mondial F1.

Anul 2017 nu va fi primul sezon din istoria Formulei 1, când un campion nu își apără titlul – de fapt, acest lucru s-a mai întâmplat de șase ori. Printre cei care s-au retras după câștigarea primului campionat mondial se află:

 


Juan Manuel Fangio (1952 – accidentare)

În anul 1950, în primul sezon al Campionatului Mondial de F1 Fangio a ratat titlul de campion mondial, Nino Farina s-a impus în fața lui cu o diferență de doar 3 puncte.

Un an mai târziu Fangio nu a mai avut nici un adversar, cu cele trei victorii și încă două poziții pe podium, a câștigat Campionatul Mondial din 1951 la volanul unui Alfa Romeo.
Sezonul din 1952 l-ar fi început la echipa BRM, dar n-a fost să fie așa, s-a accidentat în cursa de campionat de la Monza, în urma căruia fiind forțat să fie absent din întregul sezon al anului ’53. Alberto Ascari a profitat de ocazie și a câștigat titlul de campion mondial. După ce s-a întors, Fangio a devenit de patru ori campion mondial de Formula 1.

Mike Hawthorn (1959 – s-a retras)

Pauza lui Fangio a durat doar 1 an, în timp ce Mike Hawthorn a devenit primul pilot care a decis să se retragă definitiv după câștigarea Campionatului Mondial. În 1958, britanicul Hawthorn a devenit primul campion mondial de Formula 1, câștigând doar cu un punct diferență în fața lui Striling Moss.

Pierderea compatriotului și a prietenului său Peter Collins la Grand Prix-ul german a avut un rol important în decizia de a se retrage. Mulți spuneau că s-a retras din motive de sănătate. În 1959 și-a pierdut viața într-un teribil accident rutier. /span>

Jochen Rindt (1971 – a decedat)

Talentatul pilot austriac, care concura la volanul unui Lotus, avea șanse foarte mari să câștige primul său titlul de campion mondial. Printr-o depășire dramatică a câștigat Marele Premiu de la Monaco, apoi au urmat victorii în Olanda, Franța, Marea Britanie și Germania. Era liderul campionatului cu cel mai mare punctaj.

Apoi a venit ziua tristă de la Monza, când Rindt a avut un accident la antrenamente. Rănile lui erau atât de grave încât nu s-a mai putut face nimic pentru a-i salva viața.
Până la sfârșitul sezonului nimeni nu a reușit să îl întreacă pe austriac așadar el a devenit primul și unicul campion care a dobândit titlul post-mortem.

Jackie Stewart (1974 – s-a retras)

Jackie Stewart a începutul sezonul din 1973 având deja de două titluri de campion mondial F1, câștigând în total 22 de curse, pornind din pole-position de 14 ori și câștigând de 35 de ori un loc pe podium. În ultimul sezon a mai câștigat 5 curse, astfel ajungând la un total de 27 de victorii în cariera sa.

În sezonul din ’73 a câștigat cu ușurință campionatul primind cel de al 3-lea titlu de campion mondial. Și anul acesta s-a întâmplat o tragedie: coechipierul lui, Tyrrell. Francois Cevert a murit în Grand Pixul American. Acest lucru a contribuit în mare măsură la luarea deciziei de a se retrage, revenind ulterior la Formula 1 ca proprietar al unei echipe.

Nigel Mansell (1993 – transferat la Indycar)

Mustăciosul britanic a urmărit mult timp titlul mondial în Marele Circ. În 1992, el a reușit în cele din urmă să câștige campionatul la volanul unui Williams – având cele mai multe pole-position într-un singur sezon de F1, mai exact 14 la număr. Acest record a fost doborât de către Sebastian Vettel 19 ani mai târziu în 2011.

Un motiv al plecării lui Mansell a fost faptul că, Williams s-a înțeles în spatele lui cu fostul său coleg de echipă, Alain Prosttal, ca acesta să înceapă sezonul din 1993 în cadrul echipei. Știrea a înrăutățit atât de mult relația lui Mansell cu echipa sa, încât el a decis să plece.

Plecarea din F1 nu l-a rupt de moto-sport, Mansell și-a continuat cariera la IndyCar, unde cu ocazia primului campionat la care și-a făcut apariția, a dobândit titlul de campion. Până în ziua de azi este singurul pilot care dobândit titlurile de campion Formula 1 și de IndyCar deodată.

Alain Prost (1994 – s-a retras)

Prost a mai renunțat odată la Formula 1, în anul 1992 nu a concurat. Apoi în 1993 a semnat cu echipa Williams pentru care Nigel Mansell a renunțat la Formula 1. La volanul unui Williams, Prost era de neînvins, reușind 7 victorii, având 13 pole positions în urma cărora a câștigat campionatul. Prost, la câteva zile după dobândirea celui de al patrulea titlu de campion, a anunțat ca aceasta a fost ultimul său sezon în Formula 1.
Acesta a fost al doilea an consecutiv în care nu a existat niciun campion care a concurat pentru apărarea titlului. În 1994, Senna a preluat locul lui la echipa Williams.

Nico Rosberg (2017 – s-a retras)

Spre deosebire de ceilalți piloți amintiți în articol, anunțul lui Rosberg nu se putea preconiza, nu avea nici un semn. Într-o bătălie palpitantă, el l-a învins pe Lewis Hamilton în sezonul din 2016 și la doar cinci zile după ce a câștigat Campionatul Mondial, și-a anunțat retragerea. Decizia germanului a șocat lumea din Formula 1.

Ca urmare a deciziei sale, el a spus:
„În cei 25 de ani de când particip la curse, scopul meu unic, visul meu, a fost să devin campion mondial de Formula 1. Prin muncă grea şi multe sacrificii, mi-am atins obiectivul. Mi-am urcat „muntele”, iar acum sunt în vârf. Mă simt profund recunoscător – pentru toți cei care m-au ajutat să îmi împlinesc visul. Acest sezon a fost unul foarte greu.”

Așadar sezonul 2017 va începe fără să un campion care își apără titlul.